Telekomunikácie hrozia Twistu vypnutím vysielania
(SITA, 25.09.2002)
     Slovenské telekomunikácie (ST) doposiaľ nedisponujú rozhodnutím Okresného súdu Bratislava I o predbežnom opatrení, podľa ktorého sú povinné zdržať sa vypájania z prevádzky zariadení šíriacich program Rádia Twist. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa ST Gabriela Nemkyová. Ako však novinárov informoval generálny riaditeľ Rádia Twist Andrej Hryc, súd vydal toto predbežné opatrenie už v utorok. Proti rozhodnutiu súdu sa môžu telekomunikácie odvolať do 15 dní od jeho doručenia, pričom predbežné opatrenie je platné do právoplatného rozhodnutia sporu medzi Twistom a ST.

     ST hrozia rádiu prerušením poskytovania svojich služieb alebo vypovedaním zmluvného vzťahu, pretože im Twist dlhuje takmer 14 miliónov korún. Vedenie rádia však tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že naopak Twist má voči telekomunikáciám pohľadávku vo výške 25 miliónov Sk. Túto sumu žiada rádio od ST ako odškodnenie a primerané zadosťučinenie za neoprávnený zásah do dobrej povesti, ku ktorému došlo nezákonným vypnutím vysielača na Sitne 27. novembra 1997. Tento krok označil Krajský súd v Banskej Bystrici ako trestný čin neoprávneného poškodzovania verejnoprospešného zariadenia, za čo bol v roku 1999 odsúdený vtedajší riaditeľ Rádiokomunikácií, odštepného podniku ST Gabriel Szantó.      Twist aj ST začali rokovať o mimosúdnom ukončení sporov, avšak bez výsledku. Po vyše dvoch rokoch preto prestalo rádio uhrádzať telekomunikáciám odplaty za poskytované služby. Neskôr si začal Twist záväzok uhrádzať prostredníctvom započítania. Twist preto tvrdí, že voči ST nemá žiadny dlh. ST však započítavanie neuznávali, a preto hrozia vypojením zariadenia, ktoré zabezpečuje vysielanie programu Rádia Twist a odstúpením od spoločnej zmluvy.

     Ak by ST pristúpili napriek predbežnému opatreniu k odpojeniu Twistu, rádiu hrozí strata niekoľkých frekvencií. Rada pre vysielanie a retransmisiu má totiž právo pristúpiť k tomuto kroku, ak by Twist nevysielal nepretržite po dobu 30 dní.



Diskusia k článku:

Nebol pridaný žiadny príspevok  Pridať nový príspevok do diskusie
© 2004, Autorské práva správ prevzatých z informačnej agentúry SITA a.s. sú majetkom SITA. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. prípadne jeho iného vlastníka je výslovne zakázané

© 2004 Karol Ďuriš, vysielace.sk